Jedno vajce obsahuje v priemere 155 kalórií a veľké množstvo výživných látok. Ide o jeden z najlepších zdrojov kvalitných bielkovín. Preto by mali byť vajíčka súčasťou nášho týždenného jedálnička. Ako ich však pripravovať, aby ste sa ich rýchlo neprejedli? V tomto článku vám predstavíme 8 rôznych spôsobov. Od klasických vajíčok na tvrdo až po iné pochúťky ako vajcia Benedikt či ruské vajce. Okrem toho sa dozviete, ako dlho variť vajce na mäkko, na tvrdo a na hniličku.
Ako dlho variť vajce na mäkko?
Vajcia na mäkko by mali mať úplne tekutý žĺtok a tuhý bielok. Veľa ľudí s obľubou konzumuje takto pripravené vajíčko na raňajky s chlebom a maslom.
- Vyberte hrniec správnej veľkosti a nechajte v ňom zovrieť vodu.
- Keď voda začne vrieť, pomaly vložte do hrnca vajíčka jedno po druhom. Varte ich 5 minút. Ak máte vajíčka veľkosti S, stačí ich variť 4 a pol minúty.
- Po uvarení zlejte vodu a vajíčka schlaďte studenou vodou.
Vajíčko na mäkko sa najlepšie konzumuje zo špeciálneho stojančeka na vajíčka, odkiaľ ho môžete pohodlne vyjesť lyžičkou.
Ako dlho variť vajce na hniličku?
Správne pripravené vajce na hniličku je uvarené viac ako vajce na mäkko a menej ako vajce na tvrdo. Malo by mať polotuhý žĺtok a tuhý bielok.
- Rozohrejte si vodu v hrnci.
- Keď voda začne vrieť, opatrne vložte vajcia (napr. pomocou naberačky) do vody. Varte ich približne 6 až 7 minút. Vajcia veľkosti S treba variť o niekoľko sekúnd kratšie ako vajcia veľkosti M a L.
- Po uvarení ochlaďte vajcia tak, že ich zalejete studenou vodou.
Ako dlho variť vajce na tvrdo?
Vajcia na tvrdo si ľudia zvyknú pripravovať do šalátov, na raňajky alebo na desiatu. Ak sú správne uvarené, žĺtok aj bielok je v tuhej forme. Postup prípravy je rovnaký ako pri vajciach na mäkko či na hniličku – stačí len predlžiť dobu varenia.
- Napustite vodu do hrnca a nechajte ju zovrieť.
- Do vriacej vody vložte vajíčka a nechajte ich variť približne 10 minút.
- Ak varíte vajíčka veľkosti S, skráťte dobu varenia o minútu.
- Po dovarení sceďte vodu a zalejte vajíčka studenou vodou.
Poznámka: Či už pripravujete vajíčka na mäkko, na tvrdo alebo na hniličku, najpresnejší výsledok dosiahnete vtedy, ak ich pred varením vytiahnete aspoň na 15 minút z chladničky.
Ako pripraviť stratené vajce?
Príprava stratených vajec je o niečo náročnejšia ako klasické varenie vajíčok v škrupine. Zvládnete ju však aj doma. Stačí vám len trochu trpezlivosti.
- Najskôr napustite vodu do hrnca a priveďte ju do varu.
- Pridajte 3 PL octu, trochu soli a znížte teplotu na mierny ohrev.
- Rozbite vajce do nádobky alebo do pohára tak, aby sa vám žĺtok neroztiekol.
- Ak chcete uvariť viac vajec, rozbite ich vždy do samostatnej nádoby.
- Vajíčka pripravujte jedno po druhom. Pomôcť si môžete naberačkou tak, že do nej vlejete vajíčko a pomaly ju spustíte do vriacej vody. Naberačku s vajíčkom držte ponorenú vo vode, a keď vám vajce trochu stuhne, opatrne ju vytiahnite. Následne postupne zbierajte lyžicou bielky smerom k žĺtku.
- Od ponorenia nechajte vajíčko vo vode 4 minúty – potom ho opatrne vytiahnite a schlaďte v studenej vode.
Ako správne pripraviť volské oko?
Ak máte aspoň minimálne skúsenosti s varením, pravdepodobne ste si už niekedy smažili volské oko. Robili ste to však správne? Väčšina ľudí robí pri jeho príprave zásadnú chybu – nepoužívajú pokrievku. Mali by ste ju položiť na panvicu hneď potom, ako na ňu vyklopíte vajíčko.
Ako pripraviť vajce Benedikt?
Benediktínske vajce je stratené alebo pošírované vajce, ktoré sa servíruje na anglickom muffine s maslom, opečenou šunkou a holandskou omáčkou. Recept pochádza z Ameriky, kde sa Benediktínske vajcia často konzumujú na raňajky alebo brunch. Pripravíte ich jednoducho. Opečte si anglický muffin alebo toast, natrite ho maslom, pridajte opečenú šunku a stratené vajce. Nakoniec všetko prelejte holandskou omáčkou, ktorú si môžete urobiť doma podľa tohto receptu:
- Pripravte si vodný kúpeľ a počkajte, kým vám voda zovrie.
- Do vrchnej misky pridajte 2 žĺtka a 1 PL octu a všetko pomaly šľahajte metličkou, kým vám hmota nezačne hustnúť.
- V ďalšom hrnci alebo rajnici si rozpustite 120 g masla.
- Ak je žĺtkový základ dostatočne hustý, pomaly k nemu pridávajte za stáleho šľahania rozpustené maslo. Mala by vám vzniknúť stredne hustá omáčka.
- Omáčku odstavte z vodného kúpeľa a ochuťte soľou a korením. Ak je príliš hustá, môžete ju zriediť citrónovou šťavou.
Ako pripraviť ruské vajce?
Misa s ruskými vajcami nemohla kedysi chýbať na žiadnej oslave či vianočnom posedení. Táto nostalgická pochúťka sa síce pomaly vytráca z modernej gastronómie, no to neznamená, že si ju nemôžete vychutnať u vás doma. Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ako pripraviť ruské vajce:
- Uvarte zemiaky v šupke a nechajte ich vychladnúť. Potom ich ošúpte, nakrájajte na malé kocky a zmiešajte s majonézou.
- Nakrájajte zavárané uhorky na malé kocky. Ošúpte cibuľu a nasekajte ju na drobno. Zlejte pohár zaváraného hrášku s mrkvou.
- Všetky pripravené ingrediencie pridajte k zemiakom a zamiešajte.
- Dochuťte soľou a čiernym korením.
- Pripravte si vajíčka na tvrdo podľa postupu vyššie. Potom ich olúpte a rozkrojte na polovice.
- Na veľký tanier poukladajte lyžicou malé kopčeky šalátu.
- Na každý kopček položte polovicu vajíčka.
- Vyrobte si dresing tak, že zmiešate majonézu so šťavou zo zaváraných uhoriek. Prelejte ním všetky kopčeky s vajíčkami.
- Celý tanier môžete nakoniec ozdobiť šunkou a obľúbenou zeleninou.
Ako pripraviť vajce do skla?
Vajcia do skla sú tradičným pokrmom, ktorý jedávali naši predkovia na raňajky. Poznajú ho najmä staršie generácie.
- Pripravuje sa tak, že vložíte vajíčka, zvyčajne 3 kusy, do vriacej vody a necháte ich variť 4 minúty.
- Následne vajcia odstavte, vodu zlejte a rýchlo ich schlaďte studenou vodou.
- Potom vytvorte prasklinu na špičke škrupiny a opatrne vydlabte vajíčka lyžicou.
- Vyklopte ich do skleneného pohára a ochuťte soľou a čiernym korením. Servírujte s čerstvým chlebom.
Foto: shutterstock.com / depositphotos.com