Staršie generácie by vedeli rozprávať o ich využití v domácej kuchyni viac ako tie dnešné. Zatiaľ čo v minulosti sa z gaštanov vo väčšom vyrábala napríklad aj múka, dnes je táto delikatesa najčastejšie výsadou trhov a pouličných stánkov. To však v žiadnom prípade neznamená, že si podmanivú vôňu pečených či varených gaštanov nemôžete preniesť do vlastnej domácnosti. V nasledujúcich riadkoch vám preto prezradíme, ako pripraviť varené aj pečené gaštany.
Čo obsahujú gaštany?
Než prejdeme k samotným postupom prípravy gaštanov, trochu vás „namaškrtíme“ tým, čo vlastne jedlé gaštany obsahujú. Sú totiž mimoriadne bohaté na zdraviu prospešné látky a vitamíny. Vedeli ste napríklad, že ich obsah vitamínu C je porovnateľný s citrónmi? Okrem toho obsahujú aj ďalšie vitamíny, konkrétne A, B, E aj K. Z ďalších zdraviu prospešných látok, ktoré sú obsiahnuté v gaštanoch, nemožno opomenúť kalcium, železo, draslík, bielkoviny a sacharidy.
Ako pripraviť gaštany
Bez ohľadu na to, či ich plánujete piecť, alebo variť, nezabudnite na narezanie šupky. Vezmite gaštan a ostrým nožom narežte jeho šupku v tvare písmena X. Takto prerezané gaštany sa nielenže lepšie a rýchlejšie urobia, ale ešte k tomu sa budú ľahšie lúpať.
Pečené gaštany v rúre: Ako upiecť gaštany
Veľmi jednoduchý, pohodlný spôsob prípravy gaštanov. Najprv si predhrejte rúru na zruba 200 stupňov. Následne poukladajte narezané gaštany na plech vystlaný alobalom a dajte ich piecť približne na 20 minút. Pečené gaštany v trúbe prekrásne rozvoňajú celú kuchyňu. Pozor, v súvislosti s tým, ako piecť gaštany, myslite na pridanie misky s vodou do rúry, resp. použitie parnej funkcie rúry. Pôsobenie vlhkosti uľahčí lúpanie upečených gaštanov.
Varené gaštany: Ako variť gaštany
Ťažko tomu uveriť, no postup, ako variť gaštany, je ešte jednoduchší ako vyššie zmieňované pečenie. Všetko, čo potrebujete, je hrniec s vriacou vodou. A ak vás zaujíma, ako dlho variť gaštany, odpoveď je asi 15 minút. Teda, týka sa to vopred narezaných gaštanov. Pokiaľ by ste ich náhodou neprerezávali, pokojne ich povarte aj pol hodinu. Varené gaštany môžete použiť nielen na priamu konzumáciu v ich celej forme, ale napríklad aj na prípravu pyré ako súčasť zdravého obeda.
Opekané gaštany: Ako upiecť gaštany na panvici
Síce sme to v predošlých riadkoch nespomínali, no na záver máme pre vás ešte jeden tip – opekané gaštany. V tomto prípade bude vôňa z gaštanov vo vašej domácnosti ešte prenikavejšia – razom sa prenesiete kdesi na trhy. Nehovoriac o tom, že chuť gaštanov pripravených na panvici je azda najvýraznejšia. V súvislosti s ich prípravou odporúčame nielen narezanie šupky v tvare písmena X, ale aj ich namočenie do vody ešte pred opekaním. Gaštany tak príjemne zmäknú. Tento trik môžete pokojne vyskúšať aj pred pečením gaštanov v rúre. Následne ich opekajte na perforovanej panvici alebo panvici s hrubým dnom cca 10 až 15 minút – podľa intenzity ohrevu. Uprednostňujte radšej strednú intenzitu a nezabúdajte na občasné premiešanie gaštanov. Predídete tak neželanému spáleniu tejto obľúbenej pochúťky.
Foto: shutterstock.com / depositphotos.com